Jumaat, 7 April 2017

APAM SAMBAL

 kuih-bom

Bahan Inti

Sambal ikan bilis

Resepi Sambal Ikan Bilis
Bahan-Bahan:

400gm ikan bilis sederhana besar
15 tangkai cili kering | dikisar halus
5 biji bawang merah | dikisar halus
20gm belacan | dikisar halus
2 biji bawang besar | dipotong bulat
3 sudu makan sos tomato
3 sudu makan minyak | untuk menumis
100ml air
Garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara Memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis ikan bilis hingga garing. Ketepikan.
2. Untuk sambalnya pula, panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan biarkan hingga naik baunya timun

Bahan untuk membuat doh 
Resepi Kuih Bom

Bahan-Bahan: ( 8 biji )

200g tepung gandum
140ml susu/ air
2 sudu besar butter/margerin
2 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil dry yeast Minyak untuk menggoreng

Cara Membuat:
1. Masukkan ke dalam mangkuk bahan-bahan doh.
2. Uli sehingga tak melekat kat tangan. Buat bulat besar. Biarkan kembang dua kali ganda.
3. Kemudian, tumbuk-tumbuk doh tadi untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
4. Biarkan naik dua kali ganda lagi. Kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
5. Belah dua roti yang dah masak tapi jangan sampai terputus. Isikan dengan sambal bilis dan juga timun yang dihiris nipis.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan