Jumaat, 7 April 2017

CUCUR BADAK

 

Cara Buat Cucur Badak

Bahan-Bahan:
Bahan Inti
½ biji kelapa parut
100 gram udang kering (rendam dan kisar)
1 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
7 tangkai lada merah
1 cm halia
1 batang serai
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu makan gula
½ sudu teh garam
2 sudu makan minyak masak

Bahan Doh
250 gram keledek (rebus dan lenyek)
3 ½ sudu makan tepung gandum
½ sudu teh garam
½ kg minyak masak (untuk menggoreng)

Cara Memasak:
Inti 

1. Panaskan minyak. Masukkan semua bahan yang telah dikisar. Masak hingga menggelegak.
2. Masukkan kelapa. Kacau rata. Tutup api dan ketepikan.
Kuih/Cucur
1. Gaul rata semua bahan doh kecuali minyak masak membentuk doh. Tambah tepung sedikit demi sedikit sekiranya doh lembik dan melekat.
2. Ambil sedikit doh dan bentukkan bulat sebesar bola golf. Isikan inti di tengah tengahnya.
3. Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.
4. Goreng doh yang telah diisi inti sehingga keemasan. Angkat dan tos.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan