Ahad, 9 April 2017

cara mudah buat muffin pisang

MUFFIN PISANG




Bahan-bahan yang diperlukan: 

pisang jenis Rastali, lebih kurang 8-10 biji.
 2 cawan tepung (ayak) 
 3 biji telur,
 1 cawan gula perang
 1 cawan minyak
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bicarbonate,
1 penutup esen vanilla,
 secubit garam

cara membuat:


Yg penting ada blender. Buang kulit pisang terlebih dahulu. Kalo rajin, lenyek pun bleh. Sy guna sesikat pisang jenis Rastali, lebih kurang 8-10 biji. Mcm mak2 kita buat cekodok.




 Masukkan 2 cawan tepung (ayak) , 3 biji telur, 1 cawan gula perang, 1 cawan minyak,1 sudu kecil baking powder, 1 sudu kecil soda bicarbonate, 1 penutup esen vanilla, secubit garam. Kemudian blend kesemua bahan tersebut.Nk kacau pakai senduk pun bleh. Matlamatnya adalah bancuhan mesti sebati.




 Lps blend, masukkn bancuhan ke dlm paper cup. Tuang separuh je. Bleh letak coklat cip sebagai hiasan.




Bakar pd suhu 170 darjah Celsius selama 25-30 minit.





 Dn inilah hasil nye.......

SELAMAT MENCUBA

1 ulasan: